Alles over het opladen van uw elektrische auto

Het opladen van uw elektrische auto

U kunt uw elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Om een elektrische auto op te laden heeft u een oplaadkabel, oplaadpaal en een oplaadpas nodig. Een oplaadpas heeft u nodig bij een publieke oplaadpaal. U parkeert uw elektrische auto naast de publieke of eigen elektrische oplaadpaal en kijkt vervolgens of de lampjes van de oplaadpaal groen zijn. 

Het opladen van een elektrische auto werkt net zoals elk elektrisch apparaat. U sluit de auto met een oplaadkabel aan op een oplaadpaal. Vervolgens wordt de accu van uw auto opgeladen. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen is afhankelijk van veel verschillende factoren. De meeste laadpalen die op de oprit staan, bij kantoren aanwezig zijn of in een woonwijk staan, zijn over het algemeen gewone laadpalen. Er kan dus een onderscheid gemaakt worden tussen een privé laadpaal en een openbare laadpaal. Als u een privé laadpaal op uw oprit heeft staan dan heeft u daarvoor geen laadpas nodig. Bij een publieke laadpaal is een laadpas wel nodig. Om met uw laadpas te kunnen laden, heeft u een abonnement nodig. Op deze manier weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en vooral aan wie die het bedrag moet factureren. 

Bij sommige leveranciers is het mogelijk om op te laden met uw smartphone. Dit is vergelijkbaar met contactloos betalen met een smartphone. 

Gewoon laden met een normale snelheid duurt ongeveer 6 tot 10 uur. Dit is wel afhankelijk van het soort paal. Het opladen kunt u het beste doen op het moment dat u de auto een tijdje niet nodig hebt, bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts. Het is ook handig om uw auto op kantoor op te laden tijdens het werken. De laatste optie om gewoon te laden is via het stopcontact. 

Wanneer u wat langer onderweg bent en de accu leeg dreigt te raken, is het niet ideaal om 6 tot 10 uur te moeten wachten. In zulke gevallen kunt u naar een snellaadpaal. Snellaadpalen staan meestal langs drukke wegen. FastNed-stations is een goed voorbeeld van een snellaadpunt. Deze staan meestal bij veel grote tankstations langs de snelweg. Voor snellaadpalen heeft u ook een laadpas nodig. Meestal is de accu na 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen.

Mocht u vragen hebben over welke laadpaal voor uw elektrische auto het meest geschikt is, neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer: 0318-481876.

  • Autocrew
  • Bosch
  • BMW
  • BOVAG
  • RDW
  • EDGe Mobility