APK keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een bekend fenomeen voor elke autobezitter in Nederland. Hoewel velen het zien als een jaarlijkse verplichting, is de APK veel meer dan dat.

Wat houdt een APK precies in?

De APK is een wettelijk verplichte keuring in Nederland. Tijdens deze keuring worden verschillende aspecten van uw auto gecontroleerd. Dit varieert van veiligheidseisen, zoals de staat van de remmen, verlichting en banden, tot milieueisen zoals de uitstoot van de auto. Het doel van de APK is om te zorgen dat auto's op de Nederlandse wegen veilig zijn voor zowel de inzittenden als andere weggebruikers. Bovendien helpt het regelmatig keuren van uw auto om de levensduur te verlengen en mogelijke problemen vroegtijdig te detecteren.

De voordelen van tijdige APK keuringen

Het tijdig laten keuren van uw auto heeft meerdere voordelen. Ten eerste voorkomt u boetes die kunnen oplopen als u rijdt met een auto waarvan de APK is verlopen. Daarnaast waarborgt een APK de veiligheid van uw auto. Een auto die regelmatig wordt gekeurd en onderhouden, heeft een lagere kans op mankementen en ongelukken.

Veelvoorkomende misvattingen over APK

Er zijn enkele misvattingen rondom APK. Een veelgehoorde is: "Mijn auto is nieuw, dus ik heb geen APK nodig". Hoewel het waar is dat nieuwe benzineauto's pas na vier jaar hun eerste APK nodig hebben, is het nog steeds belangrijk om de datums in de gaten te houden. Een andere misvatting is dat de APK slechts een 'geldklopperij' zou zijn. De kosten van een APK staan niet in verhouding tot de kosten die kunnen ontstaan bij het negeren van mankementen of het krijgen van een ongeluk door een defect aan de auto.

Hoe bereidt u zich voor op een APK?

Voordat uw auto naar de keuring gaat, kunt u zelf al enkele controles uitvoeren. Controleer bijvoorbeeld de verlichting, bandenspanning en remmen. Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op het juiste niveau zijn en dat er geen waarschuwingslampjes branden op het dashboard. Door deze simpele checks te doen, verhoogt u de kans dat uw auto in één keer door de APK komt.

APK bij Mastenbroek Auto's

De APK is een essentiële stap in het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van uw voertuig. Zie het niet alleen als een verplichting, maar als een kans om uw auto in topconditie te houden.

Wilt u meer weten over auto-onderhoud en hoe u uw voertuig in topconditie kunt houden? Ontdek meer op over auto's in onze andere blogs!

Auto uitlezen

Veelgestelde vragen

Waar staat APK voor? 

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een periodieke keuring die wettelijk verplicht is om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen.

Waar staat APK voor? 

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een periodieke keuring die wettelijk verplicht is om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen.

Hoe vaak moet mijn auto een APK ondergaan? 

Dit hangt af van de leeftijd en het type brandstof van uw auto. Over het algemeen geldt dat nieuwe benzineauto's na vier jaar hun eerste APK nodig hebben, terwijl dieselauto's na drie jaar moeten worden gekeurd. Daarna geldt dat uw auto ieder jaar een APK moet krijgen.

Wat gebeurt er als ik mijn APK datum mis? 

Het missen van een APK kan leiden tot boetes. Bovendien is het rijden zonder geldige APK in Nederland verboden. Dat betekent dat u niet alleen een boete riskeert, maar ook dat uw autoverzekering mogelijk niet uitkeert bij schade.

Wat wordt er precies gecontroleerd tijdens een APK? 

Tijdens een APK worden diverse onderdelen van uw auto gecontroleerd. Hierbij wordt zowel gekeken naar veiligheidsaspecten, zoals remmen en verlichting, als naar milieueisen, zoals uitstoot en geluidsniveaus.

  • Autocrew
  • Bosch
  • BMW
  • BOVAG
  • RDW
  • EDGe Mobility